Én, a flegmatikus személyiségtípus

Arról vesszük észre, hogy először nem vesszük észre. Ennek oka az, hogy semmi kirívó nincs rajta. Megjelenése, tekintete, beszéde kifejezéstelen, jellegtelen, öltözéke visszafogott.

Nem egy érzelgős alkat. Érzelmei nagyon lassan alakulnak ki, és nem is igazán mélyek. Nincsenek erős kitörései sem negatív, sem pozitív irányban: ritkán esik kétségbe, de lelkesnek sem sűrűn látod. A legtöbbször egykedvű, higgadt, kiegyensúlyozott. A többi személyiségtípus szerint túlságosan földhözragadt, visszafogott. Ennek magyarázata abban keresendő, hogy képes külső megfigyelőként szemlélni a világ eseményeit. Szinte sosem aggasztja, amit lát, nyugalmát nehezen lehet megzavarni.

Igazi galamblelkű személyiség, aki senkit nem bántana meg, és mások között is elsimítja a konfliktusokat. Csak él bele a világba, hálásan fogadja, amit kap, nem rágódik a múlton, és nem aggódik a jövő miatt. Legszívesebben csak szemlélődik és ábrándozik. Nem kapkod, nem ideges, és szinte sosem emeli fel a hangját.

Érdeklődését viszonylag kevés dolog kelti fel, ám ezekkel elmélyülten foglalkozik. Mivel azonban szerényen meghúzódik, ő az a típus, akiről az első beszélgetés alatt azt sem néznéd ki, hogy belemegy a hideg vízbe, aztán később valaki mástól megtudod, hogy tart néhány úszó világcsúcsot. Azt a néhány területet ugyanis, ami képzeletét megmozgatja, az átlagembert messze meghaladó kitartással, akár a megszállottságig tudja művelni. Nem véletlen, hogy köztük találunk szupermaratoni futókat, sakkmestereket, golfozókat ugyanúgy, mint csillagászokat, számítógépes zseniket, irodalmárokat, jogászprofesszorokat vagy épp híres gyűjtőket.

Felfogásában, ítéletalkotásában, szóhasználatában is "kényelmes", vagyis tömör, velős, tárgyilagos. Emlékezete, figyelme hiányos, mert a legtöbb dolog hidegen hagyja. Sokszor a gondolataiba mélyed, és ráérősen pörgeti a kerekeket.

Általában jó hallgatóság, néha maga a megtestesült lelki szemetesláda.

Kapcsolataiban legtöbbször nem ő a kezdeményező, és nem is ő szakítja meg a köteléket. Két kapcsolat között jól viseli a magányt, és kedvenc tevékenységeivel is végtelen időt tud elszöszmötölni. Amikor pedig új ismeretséget köt, könnyen alkalmazkodik a megváltozott helyzethez (mindaddig persze, amíg az nem lesz túl kényelmetlen számára).

Hűséges, de elkötelezettsége néha csupán felszínes. Előfordul, hogy elsősorban a megszokás motiválja egy kapcsolatban. A problémákat békés egykedvűséggel kezeli: "Úgy még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy." A feszültséget sokáig tűri, és mivel nem akar konfliktust, nem mondja ki nyíltan sem az igényeit, sem a problémáit. Amikor azonban "betelt a pohár", akkor vagy némán lelép, vagy "hirtelen felindulásból" elkövet valamit...

Általában meg van elégedve a saját életével, nincsenek nagy vágyai. Akár egészen apró dolgoknak is tud örülni, bár ezt nehezen mutatja ki. Sokak szerint komoly nehézséget okoz, ha meg szeretnénk lepni valamivel. A családtagjai jól teszik, ha nagyon fülelnek: nála egy csendes "elmegy", vagy "nem is olyan rossz ez a pulcsi" jelentése: "ezt szeretném Karácsonyra".

Jellemzői: kiegyensúlyozott, bizonytalan, megfontolt, nyugodt, passzív, szelíd.

[www.szemelyisegkalauz.hu]

A legtöbb ember kevert személyiségtípusú, azaz a lenti 4 kategória közül 2 vagy 3 hasonló arányban jellemző rá. Az én személyiségemre meghatározóan csak az egyik hat:

Flegmatikus 82%-ban, azaz kiegyensúlyozott, bizonytalan, megfontolt, nyugodt, passzív, szelíd.

Kolerikus 12%-ban, azaz aktív, vezető, indulatos, optimista, kitartó, nyugtalan.

Melankolikus 6%-ban, azaz precíz, csendes, érzékeny, empatikus, mértékletes, pesszimista.

Szangvinikus 0%-ban, azaz társaságkedvelő, bőbeszédű, könnyelmű, fogékony, vidám, élénk.