Színházi élményeim

DátumSzínházElőadásPontMegjegyzés
2013.04.21Centrál SzínházG.Ö.R.Cs. (Görögök Összes Regéi és Cselekedetei)4Nagyon jók ezek a színészek, ahogy maga a darab is. Kicsit zavart az a rész, ami túlságosan ráment a szexualitásra, és az egyik táncolós-zenés betét sem volt
2013.03.16Örkény SzínházLiliomfi4Az első fél perc nagyon elrettentett, hogy ez valami borzalmas művészieskedő izé lesz, de aztán mégse. A színészek nem tökéletesek, de bőven elég jók: keveset bakiztak, rendben tették a dolgukat. A történet viszonylag összetett, emiatt elég hosszú is (több mint 3 órás), de pár dologgal én simán megrövidítettem volna. Például a teljes Petőfis vonalat kivettem volna belőle, cigányozással, Jobbikozással együtt. Semmivel nem lett volna gyengébb nélküle a darab, nem is tudom, miért kellett ez bele. Erőltetettnek éreztem ezeket az aktuálpolitikai utalásokat, bár anno biztos voltak az eredetiben is, és ezért kerültek ebbe is. Eleve kicsit túl sok volt benne az utalás (például versekre, stb), amiket a közönség nagyrészt nem értett, azaz nem sikerült elég alacsonyra tenni a lécet. A zenészek nagyon tetszettek (most először éreztem úgy, hogy önszántamból szívesen elmennék egy komolyzenei koncertre, és talán élvezni is tudnám). A színészek céllal voltak a színpadon, azaz jó volt a rendezés, nem csak lődörögtek össze-vissza. Néha kicsit zavaró volt, amikor 2 eseményt láttunk párhuzamosan, főleg, ha egyik sem volt egyértelműen főesemény, hanem egyenrangú fontosságúak voltak. Volt némi néptáncos-népdalos beütése is, az is tetszett nekem, az viszont nem, hogy a színészek - igaz, mértékkel, de - káromkodtak. A közönség rengeteget nevetett, nekem is tetszett, bár néha viszolyogtam, hogy ez nekem sok vagy számomra nem vicces. Szóval alapvetően tetszett, könnyed darab, ajánlható is, de vannak fenntartásaim is.
2013.03.10Thália SzínházEsküvőtől válóperig36 külön előadás összerakva eggyé. A színészek jók, akárcsak a díszlet, sokat lehet nevetni is, bár a tér néha túl nagy (hatalmas a színpad), így a nem a közönség felé beszélő színészek hangja olykor halk, főleg ha közben a közönség amúgy is nevet. Szóval sokat lehet rajta nevetni, de a vége (az utolsó darab) már nem volt valami vicces (igaz, akkor is nevetett a közönség, biztos lendületben maradtak).Kicsit kellemetlen, amikor nem dönthető el egy darabról, hogy az mi is. Hogy van amikor egy könnyed, vidám darab, és van, amikor rosszul van tőle az ember, annyira komoly és depresszív. Na, ez ilyen.Hihető élethelyzetet mutat be (na jó, az első darab nem), amin látja a néző, hogy rosszul mennek a dolgok, nem tudni, lesz-e megoldás, de épp ettől hiteles. Hogy mutatja az ember gyengeségeit. Alapvetően tehát ez egy nevettető darab (ezt elég ügyesen csinálja), ami a végére bedurvul.
2012.12.11Centrál SzínházBlack Comedy5Nagyon tetszett ez a darab! Szórakoztató, és a végén a szokásosnál érezhetően hosszabb tapsot kapott a közönségtől, nem ok nélkül! Úgy jó, ahogy van. Mindenképpen érdemes megnézni.
2012.11.03Radnóti SzínházBolha a fülbe4Ez egy egészen jó darab! Meglehetősen hosszú, de egyáltalán nem érződik rajta, mert egész szórakoztató. Nincsenek unalmas fél percek, tébláboló színészek, profi az egész, nem ül le egy pillanatra sem. Még csak nem is bakiztak a színészek, talán 1-2 nyelvbotlás ha volt egész darab alatt. Egy negatívumot tudok csak mondani róla: néhányszor csúnyán beszélnek benne, meg van 1-2 olyan negyed perc, amikor túl sok ember van a színpadon, és kuszaság, káosz van (más kérdés, hogy esetleg épp ez ilyenkor a cél). Összességében: határozottan ajánlható darab, érdemes megnézni!
2012.10.26Radnóti SzínházÚr és kutya2Hát ez nem egy jó darab. Rengeteget akadt a nyelve a színésznek, a műsor felépítése is elég össze-vissza volt, túl sok volt a szomorú történet. Ami viszont nagyon jó: a kutya, Bajusz úr! Nem csinál semmi különöset, csak ott van, néha odamegy, néha ül, néha fekszik, néha áll, néha ásít, és szép, és figyeli a színészt, nagyon. Kutyabolondoknak ajánlott a darab, de akiket ez hidegen hagy, inkább más előadást keressenek.
2012.06.02Centrál SzínházEgy nyári éj mosolya5Éneklős féle darab, de kifejezetten jó, tetszett. Pár ember, szeretők, korban egymáshoz nem illő házastársak, stb. Feszült a viszonyuk, és összejönnek egy vidéki kúriában egy napra. Jó kis darab, érdemes megnézni, határozottan tetszett! És Törőcsik Mari forever!
2012.05.17Centrál SzínházS.Ö.R. (Shakespeare Összes Röviden)5Ez egy kiváló darab kiváló színészekkel, tudom ajánlani. Vicces, szórakoztató, elejétől a végéig. Mindenképp érdemes beülni rá.
2012.04.13Karinthy SzínházSzegény Dániel3Sokat botladozott a színészek nyelve, de ez nem volt különösebben zavaró. Az inkább, hogy nem volt minden színész az első pillanattól kezdve hiteles, a főszereplő például kb. olyan volt, mint aki először áll színpadon - nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez szándékosan volt így. Amúgy nem volt rossz a darab. Krimi. Nem a kedvencem, de nem volt rossz.
2012.03.17Karinthy SzínházŐrült nők ketrece4Alapvetően tetszett, gyenge 4 pont. Az első pár perc túl harsány, utána már jó. A zenei, táncos részek sokat dobnak a darabon, a színészek jók, jól alakítják a melegeket, a történet egyszerű, de ez így rendben is van, viszont pár dolog elnagyolt, rosszul bemutatott, vagy hiteltelen. Például hiteltelen, hogy a komoly, erkölcsös(nek beállított) politikus milyen könnyen változtat a hozzáállásán - engem nem győzött meg. A darabra összességében egyértelműen érdemes beülni, kellemes időtöltés az első pár percet leszámítva, bár nem tökéletes, nem egy egész életre nyomot hagyó mű.
2012.02.24Karinthy SzínházSüt a Hold - Nóti kabaré5Ez tök jó volt, tetszett! Négy hangulatos, egyszerű darab kivétel nélkül jó színészekkel. Mondjuk pár poén, főleg az idegen (eredetű) szavak nem értésén alapulók nem igazán jöttek be, de nem ezekre épültek a darabok, inkább csak volt egy-egy ilyen is bennük. A többi viszont ok. A színház maga is nagyon bejön, régi, több évtizedes, és ez látszik is rajta nagyon, és jól áll neki. A szünetben rögtön vettünk is jegyeket egy másik előadásukra - mi ez, ha nem elégedettség?
2012.01.24Centrál SzínházNew York-i komédia3Voltak jó színészek, volt sok jó és eredeti poén, de elég idegesítő volt a sok egyszerre beszélés és a sok hisztizés, és a trágár beszéd is határeset volt mennyiségre. De azért ez semmiképp nem egy rossz darab.
2011.12.05Katona J. SzínházMizantróp3Ez alapvetően egy komoly darab komoly témáról, de ehhez képest elég sok benne a vicces-poénos rész. Az elején zavaró volt, hogy rímben beszélnek a színészek, de aztán megszoktam. Elég gyors tempóban indult, sok ordibálással - oda kellett figyelni, de nem volt valami kellemes. Aztán kicsit jobb lett. Sok szereplőt feleslegesnek, céltalannak éreztem, az egész történetét pedig egészen egyszerűen nyúlfarknyinak. Tulajdonképpen csak egy ötlet az egész: annak bemutatása, hogy mi van, ha valaki mindig mindenről igazat mond, tekintet nélkül a következményekre, illetve ezzel párhuzamosan ha valaki szemtől szemben mindenkivel jópofizik, de a hátuk mögött csúnyán kibeszéli őket. Ennyi az egész. A leheletnyi zenei betétek jók, a színpad minimalista, de ez nem baj. A színészek jól játszanak, nem tehetnek róla, hogy a darab nem elég jó, nem ad nekik értékes szerepet, amit eljátszhatnának, kifejthetnének. Engem nem igazán fogott meg ez a darab. Megnéztem, jó, oké, nem okozott kínszenvedést, néha egész jó is volt, de nem az a kategória, amiről azt mondanám bárkinek is, hogy mindenképp nézze meg, kár lenne kihagyni.
2011.11.09Budapesti KamaraszínházMindenkit megnyúzunk3Voltak vicces részek (pl. kínzásból csiklandozni a nőt, vagy a katonák kártyázása), meg olyanok is, amik kiboríthatják az embert (pl. a ló kibelezése), vagy egyszerűen csak túlzottan elrugaszkodottak (pl. hogy a katonák azt sem tudják, hogy a fronton vannak épp a Normandiai partraszállás közepén). Gyakori a túlzott rohangálás és a kiabálás, sok az egyszerre beszélés (kiabálás) is. A főszereplő színész egész jól játszott, a többiek sem rosszul, inkább szürkén. Összességében elég vegyes a kép a darabról, és azt hiszem több a negatívum a pozitívumnál. Legközelebb valami kellemesebb, lágyabb darabot akarok megnézni.
2011.06.18RaM ColosseumA repülő grúzok2Táncelőadás volt. Messziről nézve számomra az ilyen semmit sem jelent, de az első sorból már tudom élvezni.
2011.04.21Centrál SzínházPletykafészek5Az első másfél percet leszámítva végig egy érdekes, kifejezetten a nézőket megnevettető, sőt, folyamatosan nevettető darab. Nem vicc: folyt a könnyem és hangosan nevettem, pedig... Egyértelműen érdemes beülni a darabra, tetszeni fog mindenkinek. A színészek jól vagy nagyon jól játszanak, zene/fények nem kapnak szerepet, de nincs is rájuk szükség: a történet, a dialógusok és a színészek játéka bőven elég ahhoz, hogy a darab ne üljön le, hanem teljesen lekösse a nézők figyelmét, és hát hogy zengjen a nézőtér a folyamatos nevetéstől. Az ilyen darabokért (is) imádok színházba járni, csillagos ötös, őszintén ajánlom megnézésre.
2011.02.13Katona J. SzínházA kétfejű fenevad3Nem árt ismerni idegen nyelveket, a történelmet, a népek kultúráját, különben sok apró utalás ködben marad. Az elején ijesztően rossznak tűnt, de szerencsére az csak a felvezetés volt, utána már nem volt vele gond. Jók a színészek, teljesen kihasználják a színpad nyújtotta teret, mindenkinek minden pillanatra van szerepe, nincs az egyes színészeknek holtidejük. Jók a hanghatások, az átvezető zenék. A fényekkel való játékban semmi extra nincs, de ez így épp jó is. A darab maga komoly és vicces is, összességében szerethető, de nem okoz életre szóló nyomot az ember fejében. Érdemes megnézni, mert egy kellemes estét okoz, az ár-érték aránya pedig egyenesen kiváló.
2011.01.30Nemzeti SzínházSzigliget5Klasszikus eszközökkel operáló darab, azaz sem fényeket, sem zenét, sem különleges díszletet nem használ. Van viszont pár jó színész és egy jól kitalált történet remek szövegkönyvvel - több nem is kellett ahhoz, hogy a végén már folyjon a könnyem a nevetéstől. A közönségtől minimális háttérismeretet feltételezett a darab (pl. nagyjából képben lenni a Rákosi-korszakkal kapcsolatban, ami egy tinédzserből akár teljesen hiányozhat, de volt pár lényegtelen, azonban elvontabb utalás is, ami sokaknak ismeretlenül hangozhatott, mint pl. a deus ex machina megemlítése). Gazsó György remekül játssza mindkét szerepét, Garas Dezső nagyon szerethető, de senki nem játszott rosszul, viszont úgy éreztem, hogy túl rövid a darab, és ennyi idő alatt nem lehet bemutatni teljes mélységében minden szereplő jellemét - néhányan kicsit felületesnek, pár dologra kihangsúlyozottnak tűntek, mint pl. a gondnok. Szóval a jellemábrázolás lehetett volna picit erősebb, de... a lényeg mégiscsak az, hogy a végén már folyt a könnyem a nevetéstől. Egyértelműen érdemes beülni rá.
2011.01.22Új SzínházA szív bűnei5Nagyon tetszett, teljesen elégedett vagyok a darabbal! Kiválóak a színészek, senki sem játszott gyengén, sőt! A történet érdekes, a díszlet a háttérben az egész felett lebegő 20 méteres macska nélkül simán csak teljesen jó lenne, így viszont még annál is több, a zenék/hanghatások kiválóak, a világítási lehetőségek jól kihasználtak. A darab sodró eseményláncú, nem unatkozik közben a néző, semmi nincs eltúlozva benne (kivéve az első 2 percet, ott a színésznő túljátszotta szerintem magát), remek arányérzékkel szerepel minden a darabban. A szereplők egyediek, van arcuk, ha nem is feltétlenül szimpatikus, de emberi.Valamelyik kritikában olvastam róla, hogy kicsit kellemetlenül érezheti magát a néző, mert valakinek a nagyon rossz egészségi állapota úgy kerül megjelenítésre, hogy megnevetteti az embert. Ez teljesen így van! Nem szép dolog nevetni valaki szenvedésén, de itt eljuttatják a darabbal együtt élő nézőket a színészek oda, hogy ezt megtegyék, és nincs ebben semmi rossz.Amúgy elég sokat nevettek a nézők a darabon, volt is min, annak ellenére, hogy a téma egy gyilkosság, hogy láthatunk egy rakás öngyilkossági kísérletet, egy rakás szerencsétlen, félresiklott, mégis hétköznapi életű embert, ami nem tűnik túl vidámnak. Összességében azt gondolom, hogy erre a darabra évek múlva is nem csak vissza fogok tudni emlékezni, hanem szívesen fogok visszaemlékezni, és érzésem szerint a többi néző is hasonlóan lehet ezzel. Érdemes hát jegyet váltani rá, én bátran ajánlom mindenkinek! A célközönség nincs leszűkítve bizonyos rétegre, fiatalnak-idősnek, mindenféle embernek tetszene szerintem.
2010.12.08VígszínházA padlás1Nem nyűgözött le, egy átlagos színházi előadásnak tartom. Időnként úgy éreztem a színészek csak céltalanul téblábolnak a színpadon, ahelyett, hogy minden másodpercben mindannyiuknak határozott szerepe lett volna. A színészek cselekedetei sem voltak mindig indokoltak. Nem lehetett minden szereplő hangját rendesen kiérteni amikor énekeltek, volt, hogy túl halk volt az ének hangereje a zenéhez képest. Füstből viszont úgy éreztem túl sokat használtak. A színészeken úgy általában nem igazán lehetett érezni, hogy boldogan játsszák a szerepüket, inkább mintha csak a munkájukat végezték volna. Kicsit össze-vissza és kicsit erőltetett volt ez az előadás.Ugyanakkor rossz sem volt! Ugye jól esik a sok zenei betét a nézőnek, van pár poén is, és bénán egy színész sem játszott (bár engem egyáltalán nem győzött meg a Rádiós (talán Szőcs Artúr?)). Szóval meg lehet nézni, nem rossz, de igazán jó és emlékezetes estéért ne ide menjen senki. (A kissé negatív véleményemhez hozzá kell még tennem, hogy útban a színházhoz kiraboltak minket a 4-6 villamoson - ez közvetlenül az előadás előtt derült ki. Nem volt kellemes ilyen élménnyel színházazni, de ha igazán jó lett volna a darab, akkor nem írtam volna róla rosszakat, zsebtolvajlás ide vagy oda...)
2010.11.14JátékszínImádok férjhez menni5Remekül játszottak a színészek (de tényleg! Sőt, e darab megtekintése óta van kedvenc színésznőm is: Balázsovits Edit. Remekül játszott!), jó volt a történet, eredményesen alkalmazták a zenei betéteket... egyszerűen élveztem az egészet, nagyon. Persze látom azt is, hogy még jobb is lehetett volna. Az első felvonás tökéletes volt. A másodikban volt másfél perc gyenge rész, amikor mindenki által unalomig ismert vicceket fűztek csokorra - ezt nem tudom mi célt szolgált. A harmadik felvonást rövidnek éreztem, a darabot pedig kicsit lezáratlannak - valahogy túl hamar lett vége. Az az érzés van bennem, hogy néhány jelenetre 1-1 perccel több időt is szánhattak volna, hogy alaposabban kidolgozzák, csak talán már így is túl hosszúnak érezhette a rendező. Na, de ne tévesszen meg ez a pár negatívum, mert ez MINDEN, ami számomra eltérés a TÖKÉLETES darabtól, és ez nagy szó!
2010.04.14Centrál SzínházSemmi pánik4Leszámítva a sztereotíp és elviselhetetlen stílusú amerikai turistát, aki mindenkit hülyének nézett önmagához képest, holott… Szóval leszámítva őt egész kellemes darab volt, vidám, nevetéses. Vicces elem volt benne pl. a bűvésztrükkökkel nyomuló pap. :)
2010.04.02PinceszínházAz igazi3Alapvetően jó volt, meg érdekes is, de az egyik színész zavaróan sokat hibázott.
2010.02.18Centrál SzínházÉs Rómeó és Júlia…3Két színész (Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter) játssza el az összes szerepet a történetben, olykor másodpercenként váltogatva az éppen megformált karaktert - emiatt aztán figyelni kell, hogy nézőként követni lehessen az eseményeket, és az sem árt, ha nagyjából ismerjük a Rómeó és Júlia sztorit. Nem rossz, de olyan nagyon nem is jó darab.
2010.01.08Centrál SzínházCaveman3Kálloy Molnár Péter egyszemélyes darabja - határozottan kellemes élmény beülni rá, szórakoztató, nevetős féle darab. Nem hiszem hogy akadna egy néző is aki megbánná, ha ezzel tölti el egy estéjét. Szóval megnézhető, kellemes, kissé sztereotíp darab, de azért hónapokkal később már nem sokra emlékszik belőle az ember. Elütni vele egy estét kiváló, de nem egy életre szóló élmény.
2009.02.24"Stúdió ""K"" Színház"3 éj2Megnézhető, kissé komolykodó, kissé idegesítő, nem rossz, de felejthető darab.
2008.07.02Madách SzínházÉdeskettes hármasban1Ez nem tetszett. Semmilyen téren.
2008.04.25Katona J. SzínházLedarálnakeltűntem4Elég kemény, modern darab, felnőtt közönségnek. Remek a díszlet, remek, hogy még a szünet sem igazi szünet, hanem közben meg lehetett nézni a színpadot közelről, sőt, szinte a közönség is részévé vált az orwelli világnak. Interaktív tehát a szünet. Persze nem a szünet a lényeg, hanem maga a darab. Nos, elég kemény, nyomot hagy a nézőben, aki valóban úgy érzi magát a végére, mint akit ledaráltak és eltűnt. Ez nem baj, ezerszer jobb, mint egy sivár, felszínes, másnapra elfelejthető darab!
2008.03.16AranytízRandi1A darab sem túl jó, a színészek sem szárnyalnak… Nem éri meg megnézni, ez van.
2007.09.26MerlinPokol5Nagyon jó darab, remek színészek, élvezetes monológok! Tetszett!